Normafa-természetesen

Normafa-természetesen

Egy sípálya tündöklése és ......

2019. január 06. - Normafa Természetesen

A Normafára síparadicsomot álmodók sokszor példálóznak azzal, hogy Bécs mellett is van egy nagy hagyományú, hasonló adottságokkal rendelkező sípálya. A hóágyúkat a Normafára tervezők azzal érvelnek, hogy ha a sógoroknál működik, akkor nálunk miért ne lehetne egy menő sípálya Budapest belvárosához közel. Hát azért nem, mert ami volt, elmúlt. Avagy hol van már a tavalyi (mit tavalyi, az évekkel ezelőtti) hó?

1966-ban, Bécs akkori polgármestere adta át a Hohe-Wand-Wiese sípályát, mely Bécs 14. kerületében található. A pálya adottságai nemcsak a belváros közelsége miatt hasonlóak a Normafáéhoz. Síterep tengerszínt feletti magassága (370 m) és a pálya hossza (400 m) is nagyjából megegyezik.

Az akkor korszerűnek mondott pályán csákányos felvonót és hóágyúkat is építettek. Az átadást követő évtől több ezer néző előtt nemzetközi versenyeket tartottak itt párhuzamos lesiklásban.

regi_kep.png

A Hohe-Wand-Wiese fénykorában (A kép forrása: https://www.tiscover.com/at/skiareas/hohe-wand-wiese)

A kiépített infrastruktúra kihasználása érdekében a síterepen nyári bobpályát építettek és egyre nagyobb súlyt fektettek a hegyikerékpárosok igényeinek kielégítésére. Erre azért is szüksége volt az üzemeltetőknek, mert a téli szezon a klímaváltozás miatt egyre rövidebb és bizonytalanabb lett.

2016-ban, 50 évvel az átadás után a Hohe-Wand-Wiese üzemeltetői arra jutottak, hogy nincs tovább értelme a ráfizetéses sípálya üzemeltetésének. Azóta a felvonót ősszel leállítják, és csak tavasszal, a nyári szánkópályával együtt indítják be. Az egykori sípálya alsó részén ma egy rövid, műanyag szőnyeg van, ahol síleckéket adnak kezdőknek, elsősorban gyerekeknek.

most.jpg

A Hohe-Wand-Wiese most (A kép forrása: http://www.schischule-wien.at)

Ausztriában 439 síterepet tartanak nyilván. Ezek közül csak alig 20 van 500 méteres tengerszínt feletti magasság alatti területen. A nagyrészük már nem működik. A Normafánál (tengerszint feletti magasság: 460 m) a terület "rehabilitációja" címén, több milliárd költségvetési forintért most készülnek mesterséges hóval is ellátható, sífutó-, szánkó- és sílesiklópályát építeni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://normafatermeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8414538666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferkó1943 2019.01.07. 09:09:27

Ne legyünk kishitűek, merjünk nagyot álmodni.

kvp 2019.01.07. 09:17:13

Mivel a magyar nem egy alpesi nemzet, ezert lehet hogy nem eri meg. Viszont Beccsel ellentetben Budapest kornyeken nem nagyon van 500 meter feletti sipalya (a Janos hegyen lehetne), tehat max. azzal erdemes fozni ami van. Ha nincs olcso es kozeli alternativa, de van valamilyen ho, akkor akar meg kello szamu latogato is lehet az onkoltsegek visszahozasahoz. Az egyetlen kerdes, hogy mennyi idore lehet egy ilyen palyan telente fenntartani a havat hasznalhato szinten es ez milyen mertekben fog valtozni a jovoben.

A fent emlitett osztrak palyanak igazabol az tehetett be, hogy nem 460, hanem 260 meteres magassagban van es a Winderwald hegysegben viszonylag kozel van hozza ket, ennel picit magasabban, a Budapestihez hasonlo magassagban elhelyezkedo palya is, ahol jelenleg is megmarad a ho. Szoval tenyleg nem eri meg a Szell Kalman terre (volt Moszkva ter) sipalyat epiteni, de Normafa feljebb van.

n3spr3ss0 2019.01.07. 09:49:55

@kvp: Hóágyúkkal (mert hó nem esik), horribilis jegyárakkal.

szekertabor · provo.blog.hu 2019.01.07. 10:25:15

Sajnos azt kell mondanom, hogy üzletileg megéri. Béccsel ellentétben a budapesti síelni vágyóknak nagyon kevés sípálya áll rendelkezésükre az országban, és ezek többsége nem nyújt többet, mint amit a Normafához terveznek. Vagyis a budapestiek zömének akkor is megéri a Normafánál csúszkálni a gyerekkel, ha a bérlet annyiba (vagy akár többe) kerül, mint az eplényi sípályán. Három órányi utazást megspórolnak vele, nincsen szükség szállásra, stb. Valószínűleg telt házzal fog üzemelni egész évben, főleg, ha az iskolai csoportok is oda hordják majd a kölköket.
Ennek mondjuk egyáltalán nem örülök, mert tovább erősíti a budapesti fejlesztések hegemóniáját, de üzleti szempontból racionális.

Ez a név már foglalt! 2019.01.07. 10:29:16

@n3spr3ss0: Nos, ezt nem csak profitábilitás szempontjából kell nézni, hanem a polgárok jólétének (kenyeret és cirkuszt) a szempontjából is. Pl a több millió forintokból (többnyire eu-s pénzből) épített\felújított gyermek játszóterek sem rentábilisek, hiszen 0 Ft a belépő, akkor mi szükség van rá, kérdezhetnénk.

Ettől függetlenül persze biztosan órisási pénzlopások lesznek ezen projekt kapcsán is sajnos illetve szerintem inkább az 1014 méter magas kékesen (1,5 óra Bpről kocsival) alakítanék ki az eplényihez hasonló komolyságú vagy még nagyobb pályarendszert. Nem tudom ezt miért nem lehet megtenni, valaki ezt tudja? Talán tájvédelmi körzet?

consul 2019.01.07. 10:52:08

@Ez a név már foglalt!: Kékesen van sípálya, igen sokan is használják. Sajnos a nagypálya elég lankás, inkább tanulóknak való. Alapvetően a domborzat határozza meg, hogy mire alkamas a hegy... Kékesen az északi oldal meredeksége lenne jó, de ott sajnos rövid a pálya lehetősége.

Fantasztikus lenne, ha Budapesten a Normafánál lehetne síelni. Biztosan hatalmas lenne a kihasználtsága, hiszen most is rengetegen járnak ki csúszkálni, hátmég ha normális infrastruktúra is lenne!

A bécsi hasonlat azért sántít, mert ott kb fél óra autózással már sokkal komolyabb síterepek érhetőek el (pl. Semmering), naná, hogy inkább oda járnak a bécsiek.

vpm 2019.01.07. 12:28:30

1. A "síparadicsom" létezik ha akarjuk, ha nem. 100 éve járnak ide a síelést kedvelők.
2. Ezért ez egy nagyon jó kezdeményezés a sportolni vágyókat kulturáltan kiszolgálni, hóágyú stb...
3. Természetesen nyereséges lenne a lift, sőt túlterheltség miatt további lift beindításán kell gondolkodni.
4. A síelők ilyen módon való kiszolgálása egyáltalán nem környezet terhelőbb, mint most.
5. Bécs más, mert ha autóba ülnek már egy órányira jobb pályák közül válogathatnak. Nálunk ez nincs így.

curio 2019.01.07. 12:29:58

@kvp:
Aki azt mondja, hogy azzal főzzünk amink van a Normafára az még soha nem siielt,
Ma már a kis gyerekek oktatása is kérdéses műanyag havon. Mert hó az nincs.
Az esetleges hóágyús hó lefagyásához legaláb mínusz öt fok szükséges három - öt napig.
Ezt az elmúlt 10 évben a hegy csak évente egyszer produkálta.
Természetesen lehet hóágyúzni, mindent meg akarnak tenni, hogy ez így legyen mert bizonyos NER lovagok érdekeltek benne.
Mi adófizetők meg - azt hiszik - készséggel fizetünk.
Ami bécsi pályát illeti azon már a nyári bobpályát is megakarják szüntetni és ha igaz akkor a legközelebbi felvonó felülvizsgálatnál már az üzemeltető nem akarja megujítani.

Beer Monster 2019.01.21. 14:21:11

Mégis megépítik? Egyszer már megfutamodtak, pedig egy téli sportolási lehetőség sokat mozdítana elő az aszfaltrengeteg lakosságát sújtó téli lelki és fizikai állapoton, gyerekeknek pedig maga lenne a mennyország.

kohlhaas mihály 2021.03.10. 23:34:12

Örömmel látom, hogy a hozzászólók többsége a lényeget látja és értelmesen fejti ki az érveit. Nem egészséges túltolni a természetvédelmet sem. A tökéletes természetvédelem az lenne, ha a Covid19 kipusztítaná az emberiséget, mert a léte és tevékenységei rombolják a természetet. Gondolom ezt senki nem akarná. Ha már egyszer a puszta jelenlétünkkel, épületek építésével károsítjuk a környezetet, akkor fogadjuk el, hogy ez a sícentrum egy kivételesen hasznos beruházás, ami sok örömet fog okozni a sportolni vágyó budapesti polgároknak. És ne felejtsük el, hogy a 80.as évekig 2 sílift is működött a Szabadság hegyen. Hajrá Normafa Park!
süti beállítások módosítása